Workshop de închidere a proiectului Supraviețuitorii romi ai deportărilor în Transnistria – servicii sociale, combaterea inegalităților, promovarea toleranței și a înțelegerii multiculturale

11084188_10203428277658671_637290412632714317_oCentrul de Resurse pentru Comunitate organizează în data de 27 martie 2015, de la ora 12, la Facultatea de Științe Politice, Str. Spiru Haret nr. 8, Sala Negulescu, workshop-ul de închidere a proiectului Supraviețuitorii romi ai deportărilor în Transnistria – servicii sociale, combaterea inegalităților, promovarea toleranței și a înțelegerii multiculturale. După prezentarea proiectului vor urma discuții (la care participă istorici, juriști, activiști si supraviețuitori ai Holocaustului) și proiecția filmului documentar “Valea Plângerii”.
În anul 1942, guvernul Antonescu a decis deportarea a aproximativ 25.000 de romi în Transnistria. Mai mult de jumătate dintre aceștia (12.923) erau copii. Mulți dintre cei deportați au murit în Transnistria între 1942-1944. Puținii supraviețuitori romi care încă mai trăiesc printre noi sunt extrem de vulnerabili social: bătrâni, bolnavi, săraci, nu dispun de niciun fel de pensie.
Totuși, potrivit Legii 189/2000, acești supraviețuitori au anumite drepturi: o indemnizație lunară, asistență medicală, călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun, loc de veci la cerere precum și alte facilități. Foarte puțini dintre ei cunosc aceste prevederi legale și chiar și mai puțini reușesc să facă toate demersurile necesare (adeseori mult prea complicate pentru niște oameni având o vârstă înaintată). Lipsiți de drepturile prevăzute, supraviețuitorii depind de ajutorul social și adeseori sunt stigmatizați. Ignorarea unor aspecte dureroase din istoria romilor precum deportarea în Transnistria are efecte negative asupra relațiilor interetnice actuale. Absența eforturilor de prezervare a memoriei unor asemenea tragedii determină un grad redus de empatie și reflectarea preponderent prejudiciată a romilor.
Proiectul și-a propus să contribuie la rezolvarea acestor probleme prin ajutarea supraviețuitorilor romi să beneficieze de drepturile legale, asigurând legătura între petenți, arhive, case de pensii, autorități etc. Pe lângă latura socială, proiectul a contribuit și la crearea unei arhive audio/video cu mărturii ale supraviețuitorilor romi. Aceasta va putea fi folosită în scopuri educaționale, pentru sensibilizarea populației în fața dramelor romilor. Numărul supraviețuitorilor pe care i-am ajutat și continuăm să-i ajutăm depășește numărul de 100 de persoane pe care ni l-am propus la începutul proiectului.
934852_10203428372581044_2267486790175850745_nDe asemenea, în cadrul proiectului am întreprins demersuri să-i ajutăm pe supraviețuitorii romi și cu obținerea unei pensii oferite de statul german pentru munca în ghetto-urile din Transnistria. Din păcate, procesul este destul de anevoios, mulți dintre cei identificați și intervievați murind între timp. Pe de altă parte, necunoașterea precisă a criteriilor de eligibilitate, zvonurile lansate în mod interesat au determinat in ultimele luni ca zeci de mii de romi (urmași ai celor deportați, deci neeligibili) să depună dosare, în speranța obținerii unor despăgubiri.
Proiectul se desfășoară la nivelul întregii țări, între lunile aprilie 2014 – aprilie 2015, și este implementat de Centrul de Resurse pentru Comunitate în parteneriat cu Facultatea de Științe Politice – Universitatea București, Facultatea de Stiinte Politice – Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Asociația Evreilor din România Victime ale Holocaustului și Asociația Obștească „Porojan” din Republica Moldova.

Proiectul Supraviețuitorii romi ai deportărilor în Transnistria – servicii sociale, combaterea inegalităților, promovarea toleranței și a înțelegerii multiculturale este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 31.500 de euro.

http://www.socialeast.ro/supravietuitorii-romi-ai-deportarilor-in-transnistria/

 

http://roma-survivors.ro/ro/

You can leave a response,or trackback from your own site.

Leave a Reply

..