S.O.S. Pata Rat 7-9 aprilie 2017

Comunicat de presa

06.04.2017

Dan Perjovschi desenează în weekendul 7-9 aprilie în ghetoul Pata Rât, alături de copii și adulți implicați în grupul informal „SOS Pata Rât”, în cadrul unui proiect de artă în spațiul public. Venirea artistului la Cluj coincide cu manifestația „Locuințe, nu umilințe” organizată de 8 Aprilie, Ziua Internațională a Romilor, care se desfășoară vineri, 7 aprilie, ora 11.30 în Piața Unirii. Artistul Dan Perjovschi este disponibil pentru media în timpul muncii sale la Pata Rât.

„Pentru noi e importantă ziua de 8 Aprilie pentru că sărbătorim Ziua Internațională a Romilor de pretutindeni. Avem ocazia să povestim, să dansăm, să schimbăm experiențe. Mă bucur și că vine Dan Perjovschi la Cluj pentru că e un artist cunoscut. E bine că lucrează cu copiii, că facem desene împreună și atragem atenția autorităților în ce condiții locuim” – Linda Greta, Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, rezidentă în Pata Rât și implicată în proiectul de artă în spațiul public pe tema locuirii sociale

„Vin în ghetoul Pata Rât din solidaritate. Este o obligație civică pentru mine. Toată lumea trebuie să facă ceva, iar eu pot să desenez. Vreau să învăț despre situația de acolo, despre locuirea segregată, vreau să învăț și de la copii. La Pata Rât, voi desena pe case și pe zidul rampei RADP” – Dan Perjovschi, artist, participant în proiect

„Fac ceea ce fac de dragul copiilor și pentru a transmite mai departe vocea lor celor care nu au avut ocazia să-i audă și să-i cunoască. În weekend, îi invit pe clujeni să vadă rampele toxice și insalubre în preajma cărora au fost mutați copiii și familiile lor, dar și să se alăture copiilor care desenează, pentru un exercitiu de imaginatie in care exista o lume mai buna pentru toata lumea” – Laura Alicu, Centrul de Resurse Comunitate, coordonator al proiectului de artă în spațiu public „SOS Pata Rât”

„Fără privilegii! Cer Primăriei să îmi ofere un cabinet parlamentar în Pata Rât, în aceleași condiții în care a evacuat sutele de oameni în cele patru colonii ale ghetoului. Îl însoțesc pe Dan Perjovschi la Pata Rât, căruia îi mulțumesc că a onorat invitația, și îl ajut în transmiterea unui mesaj artistic de solidaritate cu oamenii evacuați forțat. Totodată, alerg la cros, în cadrul Maratonului Internațional Cluj, și sper să fiu ca în alți ani pe podium cu mesajul „SOS Pata Rât” – Adrian Dohotaru, deputat de Cluj

„SOS Pata Rât” amintește că 42% dintre oamenii din Pata Rât, potrivit unui studiu UNDP din 2012 coordonat de sociologul Cristina Raț, au fost evacuați de autoritățile locale. În România, procentul de locuire publică este de 2% față de media UE de 30%.  Echipa „SOS Pata Rât” opinează că un oraș care își asumă o identitate multiculturală trebuie să fie un oraș accesibil tuturor categoriilor sociale și tuturor etniilor. „SOS Pata Rât” consideră că autoritățile la nivel național și la nivel local trebuie să crească stocul de locuințe publice și să creeze criterii de acces la locuințe care să avantajeze grupurile vulnerabile.

Proiectul de artă în spațiu public „SOS Pata Rât” are trei componente: desenele realizate de Dan Perjovschi și copiii din Pata Rât, o dezbatere pe tema locuirii accesibile și un spectacol de teatru senzorial.

 

Intervențiile „SOS Pata Rât” fac parte din proiectul de artă în spațiul public Orașul Vizibil”, al Fundației AltArt. Ediția specială ”Locuire” a Orașului Vizibil are loc în cadrul componentei culturale a proiectului Pata-Cluj, organizată de Fundația AltArt, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Habitat for Humanity Cluj și Asociația Comunitară a Romilor din Coastei.  Proiectul Pata-Cluj este finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 în cadrul Programului “Combaterea Sărăciei” (RO25). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014.

17806712_1864563730451963_767353257_n

                                                   

 

 

 

 

 

 

 

Date de contact: Laura Alicu, Centrul de Resurse pentru Comunitate

Tel: 0723175457

Adrian Dohotaru, deputat de Cluj

Tel: 0740070531

 

You can leave a response,or trackback from your own site.

Leave a Reply

..