Meet Different Cultures for Mutual Benefit

 

De ce?
Punctul nostru de vedere este ca tinerii reprezinta un grup vulnerabil  care are nevoie de protectie, promovare si suport, lucruri esentiale in  dezvoltarea carierei. In vederea construirii unui viitor consideram ca  autocunoasterea, increderea in propriile calitati, dezvoltarea de  aptitudini, de atitudini proactive, informarea, motivatia, mobilitatea  si voluntariatul, creativitatea si cultura sunt esentiale.Prin natura activitatilor propuse proiectul „Meet different culture for  mutual benefit” a urmarit:

  • 1. Dezvoltarea autocunoasterii pentru o imagine ampla asupra    proprilor abilitati.
  • 2. Intelegerea diversitatii culturale ca o forma de evolutie personala  si sociala.
  • 3. Incurajarea tinerilor in implicarea lor viitoare in activitati de  formare si voluntariat, in vederea dezvoltarii carierei.
  • 4. Dezvoltarea imaginatiei si spiritului creativ.


 Cum?
Toate acestea au fost  realizate prin dialog si lucru in echipa intr-un spatiumulticultural cu  ajutorul metodelor de invatare non-formale si interculturale intr-un mediu in care lucrul in echipa, comunicarea si distractia s-au  imbinat armonios.

 Metode de lucru: Ice braking games, Energizer games, Exerciţii de coeziune de grup,  Debate, Exerciţii de auto-cunoaştere şi dezvoltare personală, Exercitii de intercunoastere, Workshop, Lucrul în   echipă, Seara interculturala.Prin metodele si activitatile propuse s-a avut  in vedere  formarea unui cadru lipsit de critica astfel incat participantii  sa se poata  exprima liber pentru a se stimula dezvoltarea personala si comunicarea.
S-a dorit crearea unei atmosfere amicale, de colaborare, de interactionare si  exprimare a ideilor,
 stimularea de intrebari la intrebari, constructia de idei pe  idei, participarea intregului colectiv,
 abordarea interdisciplinara, participarea  activa si reflexiva prin confruntarea de opinii si  argumentare.

 

Cu ce mijloace?

 

 

 

 

Cu finantare din parte a Comisiei Europene prin  programul Tineret in Actiune (14.388 euro);

Cu resurse  proprii : oameni, cunostinte, experienta, bani,  timp;
Cu sustinere si asistenta din partea Agentiei Nationale de Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP);
Cu entuziasm si optimism.

 

Pentru cine:
Beneficiari directi:

….29 de tineri din Romania, Spania, Germania, intre 16 si 25 ani .

 

 

Beneficiari indirecti:

…Gradinita si copii din Sacel

…familiile, prietenii, colegii tinerilor implicati;

… comunitatile din care provin tinerii participanti;

…toti factorii interesati ( institutii de invatamant, autoritati locale, ONG-uri, societatea civila).

 

Cand?Unde?

26 iunie-2 iulie 2011

Activităţiile s-au desfasurat la pensiunea Plopi , comuna Valea Ierii (judeţul Cluj), iar în ultima zi in Cluj-Napoca.

 

Organizatori?

Centrul de resurse pentru Comunitate, Romania- Coordonator

Ayuntiamento de Pilas, Spania-Partener

Wirtschaftsakademie Schleswig-Holstein GmbH, Germania-Partener

 

 

 

 

 

Cu ce rezultate:

Tinerii au avut ocazia sa inteleaga si sa simta beneficiile pe care  voluntariatul ,  “accidentele” culturale ( contactul cu tineri proveniti din alte  medii culturale), lucrul in  echipa bazat pe respect si cooperare, le pot aduce  atat in sfera dezvoltarii personale  cat  si profesionale.

Tinerii si-au intarit capacitatea  de intelegere, acceptare a diferentelor si de afirmare a propriei identitati si totodata au dobandit o imagine mai ampla asupra propriei persoane si a propriului stil de invatare (learn-to-learn).

Participand la activitatile implementate, tinerii au dezvoltat abilitati de comunicare, de lucru in echipa si de organizare, aptitudini creative si atitudini proactive.

Realizarea unei căsuţe din lemn în  miniatură, casuta ce acum serveste ca loc de joaca pentru copii de la  grădiniţa din satul  Săcel.

 

Follow –up:

Proiectul se va continua în Germania in perioada 28 decembrie-5 ianuarie 2012 prin participarea tinerilor la activitatile pregatite de partenerii nostri in cadrul proiectului „Different cultures-same problems- Youth unemployment in comparison” finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune .

Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Această publicatie [comunicare] reflectă doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi făcută  responsabilă pentru utilizarea informatiei pe care o contine.

 

You can leave a response,or trackback from your own site.

Leave a Reply

..