2013- Anul european al cetatenilor

“Debate on the future of Europe”

Trebuie să construim casa europeană împreună cu cetătenii, nu întâi s-o construim si numai după aceea să-i întrebăm dacă vor să locuiască în ea. Avem nevoie de implicarea directă a cetătenilor pentru a clădi o Uniune mai puternică si cu un caracter politic mai pronuntat. Cetătenii europeni trebuie să fie în măsură să îsi exprime preocupările si să pregătească terenul pentru alegerile europene viitoare.” Vicepresedintele UE Viviane Reding

În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul european al cetătenilor, un an dedicat cetătenilor si drepturilor acestora, un an al dezbaterilor cu cetatenii despre asteptările acestora privind lor si al Uniunii Europeane. Noul an are o semnificaţie importantă, marcând 20 de ani de la introducerea, prin Tratatul de la Maastricht (1993), a cetăţeniei europene.

Debate on the future of Europe-video

Pe tot parcursul anului, membri ai Comisiei vor organiza dezbateri cu cetătenii.

Comisia Europeană prin reprezentantii sai se adresează cetătenilor din diferite orase europene pentru a le afla în mod direct opiniile lor. Punctele de vedere exprimate de cetăteni în cursul dezbaterii vor fi utilizate în viitorul Raport privind cetătenia pe 2013 si vor ghida activitatea de elaborare a propunerilor Comisiei de modificare a tratatului, în scopul creării unei Uniuni Europene mai puternice în viitor.

 

Care sunt temele dialogurilor cu cetătenii

S-au realizat progrese importante în cei douăzeci de ani de la introducerea cetăteniei europene. Un sondaj al UE recent publicat arată că 63 % din cetăteni se simt „europeni

În întreaga UE, cetătenii îsi exercită zilnic drepturile. Multumită legislatiei europene, cetătenii europeni beneficiază de protectie sporită pentru achizitiile transfrontaliere, de tratament medical garantat în alte state membre ale UE prin intermediul cardului european de asigurări sociale de sănătate si de tarife de roaming mai ieftine. Dar oamenii nu sunt întotdeauna constienti că au aceste drepturi. Noul sondaj UE arată că doar putin peste o treime din cetătenii UE (36 %) consideră că sunt bine informati cu privire la drepturile lor în calitate de cetăteni europeni .

Acesta este motivul pentru care Comisia a desemnat anul 2013 drept Anul european al cetătenilor, un an dedicat cetătenilor si drepturilor acestora.

 

Obiectivul este dublu: o parte a eforturilor va fi destinată informării – explicarea a ceea ce înseamnă a fi cetătean european si prezentarea drepturilor de care beneficiază oamenii în virtutea faptului că sunt cetăteni ai UE.

Cealaltă parte va fi rezervată ascultării. De-a lungul anului, vicepresedintele Reding si colegii săi comisari îsi vor conjuga eforturile cu politicienii de pe plan national si local pentru a organiza dezbateri cu cetătenii în întreaga Europă si în toate statele membre, pentru a le asculta punctul de vedere si a răspunde la întrebările acestora.

Politicienii europeni se vor angaja într-o dezbatere directă cu cetătenii despre ce îsi doresc acestia, ce simt cu privire la drepturile lor si încotro si-ar dori să vadă evoluând Uniunea în următorii zece ani. Cetătenii europeni trebuie să fie în măsură să îsi exprime preocupările si să pregătească terenul pentru viitoarele alegeri.

 

De ce Comisia organizează aceste dialogurile acum?

Deoarece Europa se află în prezent într-un moment de răscruce. Toată lumea vorbeste despre viitorul Europei, multe voci pronuntându-se în favoarea evolutiei către o uniune politică de tipul unei federatii de state nationale sau a unor State Unite ale Europei. Pentru Comisie, este esential ca cetătenii europeni să aibă un cuvânt de spus în această dezbatere, ca acestia să joace un rol în ceea ce priveste propriul lor viitor, înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2014 si înainte de a se propune vreo modificare a tratatului.

Mai mult de jumătate dintre europeni (68 %) consideră că vocea lor nu contează în Europa. Această situatie trebuie să se schimbe.

12 000 de cetăteni au participat la una dintre cele mai ample consultări publice online despre drepturile cetătenilor si viitorul Uniunii Europene. Dintre participantii care au descris în propriile cuvinte modul în care ar dori ca UE să evolueze în viitorul apropiat si modul în care aceasta ar trebui să arate în 2020, o treime (31 %) au declarat că îsi imaginează UE ca devenind o uniune politică.

 

Care va fi rezultatul dialogurilor?

Unul din principalele obiective ale dialogurilor va fi pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.

Punctele de vedere exprimate de cetăteni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în procesul de elaborare a planurilor în vederea unei viitoare reforme a UE. La 29 noiembrie 2012, Comisia si-a prezentat deja proiectul pentru trecerea la o uniune economică, monetară si bugetară deplină, iar presedintele Consiliului European, al Comisiei Europene, al Eurogrupului si al Băncii Centrale Europene au emis un raport comun la 5 decembrie 2012. Comisia si celelalte institutii lucrează în prezent la o foaie de parcurs pentru o uniune politică. Cetătenii trebuie să aibă un cuvânt de spus în dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene, iar dialogurile vor reprezenta una dintre modalitătile de a le oferi posibilitatea să se pronunte si de a le pune la dispozitie o platformă de discutie.

Între timp, Comisia Europeană depune, de asemenea, eforturi pentru a elimina obstacolele cu care se confruntă cetătenii. Raportul privind cetătenia UE în 2010 (a se vedea IP/10/1390 si MEMO/10/525) a prezentat 25 de măsuri concrete pentru eliminarea obstacolelor rămase care îi împiedică pe cetătenii europeni să-si exercite dreptul la libera circulatie în UE. Una dintre acestea vizează cresterea gradului de informare a persoanelor în ceea ce priveste statutul lor de cetăteni ai UE, drepturile de care beneficiază si ce înseamnă aceste drepturi pentru viata lor de zi cu zi.

În cursul Anului european al cetătenilor, în jurul datei de 9 mai 2013, Comisia va publica un al doilea raport privind cetătenia UE, care va face bilantul celor 25 de actiuni prezentate în 2010 si va propune 12 noi actiuni concrete pentru a răspunde problemelor cu care cetătenii UE continuă să se confrunte. Chestiunile identificate în cadrul consultării publice online si în cursul dialogurilor vor fi utilizate în acest raport si vor modela politica în materie de cetătenie a Comisiei.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/20022013_dezbatere_coimbra_ro.htm

 

Dezbaterile privind viitorul Europei in marile orase ale Uniunii Europene au fost programate dupa cum urmeaza:

 

In Romania, un eveniment in acest sens va fi organizat in data de 15 martie la Palatul Parlamentului din București:  Europuls in colaborarea cu ANPCDEFP prin programul Tineret in Actiune anunță începerea înscrierilor pentru evenimentul Eurosfat – Consultări cetățenești despre starea Uniunii. Printre invitații de marcă ce vor interacționa cu participanții se regăsesc: Dacian Cioloș, Comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Joseph Borell, fost Președinte al Parlamentului European, Valeriu Zgonea, Președintele Camerei Deputaților, E.S. Oliver Grogan Ambasadorul Irlandei în România, europarlamentarii Cristian Preda, Norica Nicolai, Vasile Pușcaș, fost negociator șef pentru aderarea României la UE, Cristian Ghinea, Director CRPE, precum și alți oficiali și experți români și europeni.

In cadrul acestui eveniment are loc atelierul  Cetatenia europeana intre teorie si realitate.

Ce înseamnă să fii cetăţean european? Pe de o parte, cetăţenia europeană este legată de anumite drepturi, precum dreptul la libera circulaţie, de stabilire şi de lucru pe tot teritoriul Uniunii Europene. Sunt ele cu adevărat respectate? Ne cunoaștem drepturile? Dar obligaţiile? Știm cu toţii restricţiile temporare cu care au trebuit să se confrunte cetăţenii români pe parcursul ultimilor şase ani. Suntem cetăţeni europeni cu normă întreagă sau de mâna a doua?

Pe de altă parte, cetăţenia europeană presupune şi o anumită implicare. Cum ar fi participarea la alegerile europene. Problema participării merge dincolo de alegeri şi ţine de modul în care cetăţeanul poate comunica cu reprezentanţii săi. Există o astfel de comunicare? Ne facem auzită vocea la Bruxelles? Dacă da, cum? Avem spirit civic în sens „european”? Cum se traduce acest lucru în proiectele în care ne implicăm (ex. prin voluntariat, educaţie nonformală sau lucru de tineret)?

Iată câteva dintre întrebările la care vă invităm să găsim răspunsuri împreună, în cadrul unui format participativ inspirat din “cafeneaua publică”. O metodă foarte bună de consultare şi participare la luarea deciziilor, cafeneaua presupune un dialog activ, schimb de informaţii şi găsire de soluţii creative de acţiune printr-o dezbatere relaxată care permite în acelaşi timp o interacţiune mare şi relaţii egale între participanţi.

Contribuţia atelierelor şi a plenarelor va fi rezumată într-un raport. La o lună după Eurosfat, sinteza consultărilor va fi pusă la dispoziţia presei, transmisă decidenţilor politici naţionali şi europeni și prezentată în cadrul unei conferinţe ce va avea loc la Bruxelles, în Parlamentul European.

Sursa: http://eurosfat.ro/pagina-de-ateliere/pagina-de-atelierecetatenia-europeana-intre-teorie-si-realitate/

Înscrierile sunt deschise pe site-ul evenimentului:

www.eurosfat.eu sau http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/843

site-ul ANPCDEFP (Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale) la sectiunea “Evenimente’

Deadline inscrieri : 05.03.2013

 

Rezultatele atelierului “Cetăţenia europeană, între teorie și realitate”

vezi provocarile si solutiile identificate accesand direct link-ul: http://europuls.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=638%3Arezultatele-atelierului-qcetenia-european-intre-teorie-i-realitateq-&catid=120%3Ademocratie&Itemid=1251									
You can leave a response,or trackback from your own site.

Leave a Reply

..